Bygging av ris-lae i Harstad

Skrevet 19.12.2024
Kategori
  • Inspirasjon
Fortidsminneforeningens lokallag i Harstad og omegn har i sommer bygget en ris-lae, som er en bygningstype som er utdødd, men er bygget med felles norsk, samisk og kvensk byggeskikk. Det var også en anledning til å kurse de som ønsket mer kunnskap i tradisjonelle byggeskikker og arbeidet ble utført av yrkesaktive håndverkere.

Saken er trykket i Byggmesteren utgave 0624, artikkelen er skrevet av Christopher Kunøe.

Følg lenken for den fulle artikkelen:

Lokallaget bygget sjelden ris-lae

Bremtroet må plugges fast, slik at endene på de løstliggende bjørkerajene kan hvile mot det.
Foto: Lars Børge Myklevold

Lokallaget skriver om ris-laen, blant annet:
«Bygningen er satt opp uten bruk av moderne hjelpemidler eller materialer, alt er naturmaterialer funnet på stedet, og tilvirket med tradisjonelt verktøy. Det eneste er nevera, som kommer fra Indre Troms. Det finnes ingen spiker, plast eller betong i bygget. Det er ei klimanøytral og miljøvennlig bygning, og et alternativ til alle gapahukene som bygges overalt, og som heller ikke har noen tradisjon her til lands.
Vi mener ikke at alle skal begynne å bygge sånne, men vi forsøker å vise at kunnskap om fortidig byggeskikk er en viktig del av framtidas miljøløsninger.
Rislaen er åpen for alle som ønsker å benytte den, til å overnatte eller bare oppholde seg i. Det kan spennes opp to hengekøyer inne i den.
Du finner den på Skjellsletta på Ytter-Aun.
Den er satt opp med tilskudd på 15 000 kr fra Fortidsminneforeningen Troms fylkesavdeling, til kjøp av never.»