Utdanningsmuligheter
Utdanningsmuligheter som tradisjonshåndverker
Det finnes mange utdanningsmuligheter for å bli tradisjonshåndverker.
Om du er snekker og ønsker å bli en tradisjonshåndverker i tømrerfaget så finnes det heltidsstudier og desentralisert studier. De fleste studiene er tilpasset yrkesaktive studenter.
Vi har samlet flere av utdanningsmuligheter i Norges land.
Nedenfor finner du info om:
- Fagskolen i Nord
- Fagskolen Innlandet
- Fagskolen Vestland
- Fagskolen Vestfold og Telemark
- Bachelorprogram i Tradisjonelt Bygghandverk, NTNU Trondheim
- Hjerleid Håndverkskole
- Norsk håndverksinstitutt
Fagskolen i nord
Nettbasert studie med samlinger i Troms
Fagskolen i Nord har nå oppretta studietilbudet «Bygningsvern i Nord», et studie som tar for seg nordnorsk, samisk og kvensk byggeskikk og materialkunnskap.
En flott utdannings- og utviklingsmulighet for deg som jobber med, eller ønsker å jobbe med freda og verneverdige bygg og anlegg.
Søknadsfrist er utgått.
Fagskolen innlandet
Nettbasert fagskoleutdanning – tilpasset yrkesaktive
Studiet ved Fagskolen innlandet gjennomføres i samarbeid med fagmiljøene på Valdresmusea, Rørosmuseet og Vest-Telemark Museum, med ni helgesamlinger og 16 kveldsundervisningsøkter.
Det er mulig å kombinere studiene med fulltidsarbeid!
Fagskulen Vestland
Nettbasert fagskoleutdanning – tilpasset yrkesaktive
Fagskolen Vestland tilbyr et toårig nettbasert studium i Klassisk bygningshåndverk og restaurering. Dette tilsvarer 1 år på fulltid og gir 60 studiepoeng. Studiet er planlagt gjennomført med 6 ukesamlinger hvert skoleår pluss eksamensdager. I tillegg kommer nettundervisning mellom samlingene.
Det er mulig å kombinere studiene med fulltidsarbeid!
Fagskolen Vestfold og Telemark
Rehabilitering av verna konstruksjoner i betong, mur og puss
Ved Fagskolen Vestfold og Telemark tilbys en utdanning som skal utvikle håndverkerens kompetanse innen praktisk rehabilitering for bygninger og anlegg som er bygget med materialer, teknikker og metoder som normalt ikke inngår i dagens fagopplæring. Utdanningen har hovedfokus på byggeskikk, metoder, teknologi og materialer i bruk fra ca. år 1830 og framover. Studiet gjennomføres med nettbasert undervisning og samlinger
Bachelorprogram i Tradisjonelt Bygghandverk, NTNU Trondheim
Samlingsbasert studie over fire år.
Studiet henvender seg til søkere med interesse for en profesjonsutdanning i håndverk ut over vanlig fag- og svennebrevsnivå, og som har svennebrev innen håndverksfag eller tilsvarende praksis. Du bør har interesse for å ta vare på bygningsarven, og for å bruke tradisjonelle materialer og bearbeidingsteknikker
Studiet er samlingsbasert. Det er lagt opp til om lag 10 uker over 4 år med samling på NTNU i Trondheim. I tillegg vil studiet være lagt til læringsarenaer på annen plass i landet, for gjennomføring av 10 uker praksisbasert læring. En del samlinger har tidligere år funnet sted i Troms. Det finnes ingen tilsvarende utdanning for håndverkere på bachelornivå i Norge.
Det er mulig å kombinere studiene med fulltidsarbeid!
Søknadsfristen er utgått. Neste søknadsfrist er mest sannsynlig 15. april 2026.
Norsk håndverksinstitutt har flere muligheter for tradisjonshåndverkere
Ungt tradisjonshåndverk / Hospitant ordning / Lærerbedrifter / Stipendiatordning
Ungt tradisjonshåndverk / Hospitant ordning / Lærerbedrifter / Stipendiatordning.
Prosjektet Ungt tradisjonshåndverk er en spennende mulighet som både unge håndverkere og museer over hele landet bør se nærmere på. Unge håndverkere kan få tilbud om verdifull praksis, mens museer kan få tilført ekstra arbeidskraft i seks måneder. Målet med prosjektet er å få flere unge til å satse på tradisjonelle håndverksfag.
Sør-Troms museum har hatt Ask Synnevaag på en slik ordning vinteren 2023/2024
Ta kontakt med Norsk håndverksinstitutt de kan hjelpe deg videre. https://handverksinstituttet.no/