Registrering av samiske kulturminner i Vesterålen

Skrevet 22.11.2024
Kategori
  • Kulturminner
I juni og juli har tre arkeologer fra Sametinget vært på befaring i traseer for planlagte nye høyspentlinjer i Vesterålen, som skal gå gjennom deler av kommunene Bø, Hadsel og Øksnes. Det ble registrert totalt 70 kulturminner av 19 forskjellige typer, blant annet gammetufter, syllsteinstufter og melkegroper.

38 av kulturminnene ble registrert på gården Øvre Verhalsen i Bø. Gården er kjent som en markasamisk gård som ligger på en ås, 1,5 km fra havet ved Jørlandsfjorden. Den har et stort antall godt synlige samiske kulturminner av ni forskjellige typer, noe som gjør gården unik i Vesterålen.

I 1997 ble det for første gang registrert kulturminner på gården, en gammetuft og en innhegning nedenfor tidligere dyrket mark. I tillegg ble det registrert fem gammetufter på tidligere dyrket mark. Ved kontroll av disse kulturminnene ble det funnet 31 nye kulturminner og begge fredningssonene måtte utvides kraftig, slik at det meste av tidligere dyrket mark nå er blitt fredet.

Registrering av gammetuft på Øvre Verhalsen med Askeladden-ID 67799-6. Foto: Tor Ketil Krokmyrdal.

De totalt åtte gammetuftene fordeler seg på fire områder. To gammetufter, innhegning, melkegrop og torvgjerde som er anlagt for seg selv rett utenfor dyrket mark kan være etter en familie som livnærte seg på annet enn jordbruk, deriblant reindrift.  På dyrket mark var det tre områder med gammetufter, to av områdene var avskilt med et steingjerde. Steingjerdet var velbevart i skogen, men rast ned på åpent jorde.  Siste gammetuftområde ligger helt øverst på jordet, her ble det i tillegg funnet to rektangulære tufter uten voller eller syllsteiner, hvor det trolig har det stått skjelterbygg eller lignende.

Steingjerde på Øvre Verhalsen, Askeladden-ID 67799-12. Foto: Tor Ketil Krokmyrdal.

Andre områder hvor det er kjent en lang samisk tilstedeværelse er Ryggedalen i Bø kommune og Åndfjorden i Øksnes kommune.

I Ryggedalen ble det registrert en melkegrop, mens i Åndfjorden ble det registrert to melkegroper. Det ble også funnet to syllesteinstufter, tufter hvor det har stått laftede bygninger. Den ene tuften er ganske langt inn i Åndfjorden, her viste terrenget rundt tuften tydelig tegn at det tidligere har vært dyrket. Den andre syllsteinstuften ligger i øvre kant av dyrket mark på gården Seljeholet lengre ut i Åndfjorden.

Registrering av arran i Forfjord med Askeladden-ID 323607-0. Foto: Tor Ketil Krokmyrdal.

I Hadsel, Øksnes og Bø ble det også registrert flere hellere og finnkirkesteiner.

Etterarbeid, samt resultater fra C-14-dateringer, vil avgjøre hvilke av disse kulturminnene som er automatisk fredet, det vil si om de er eldre en 1917 og om de er samiske.

En oppdatert oversikt over registrerte kulturminner er offentlig tilgjengelig på kulturminnesok.no.