Várdobáiki museum har igjennom Kulturarv i Nord gjennomført et kurs i konstruksjon av loavddagoahti/buesperrelávvu. Kurset ble gjennomført over tre kursdager på Gállgieddi Samisk friluftsmuseum mai /juni 2024. Det var 11 deltakere, hvor både lokale interesserte og tømrere gjennomførte kurset.
Kurslærer var Inge Anders Svonni, som er oppvokst i reindrifta på Idna/Hinnøya, hvor bygging og bruk av loavvddagoahti er en levende tradisjon. På første kursdag ble det gitt en muntlig og teoretisk innføring i de ulike stegene i konstruksjonsarbeidet, samt en liten innføring i historikk og tradisjonell bruk. Etter innføring og bålkaffe, dro kursdeltakerne opp i bjørkeskogen for uttak av de forskjellige bygningsdelene som trengtes til reisverket.
Loavvdagoahti eller bealljegoahti (buesperrekonstruksjon) er en levende samisk byggetradisjon som blir anvendt i store deler av Sápmi. Ordet «beallji» betyr «øre» på nordssamisk, men brukes i denne sammenhengen om de buede bjørkestokkene i konstruksjonen som gjør boligen, stabil, solid og sterk.
Bealljit (buesperrer) er bjørk som har vokst seg i naturlige buer. Denne buende bjørkestammen finner du i bratt terreng hvor snøtyngden gjør stammen sterk og hvor treet vokser utover før det strekker seg mot lyset. Ellers kan du finne mindre bealljit som vokser utover elvebredder og vannkanter før de strekker seg mot himmelen. Buen vokser seg sterk og solid, og passer utmerket til en loavvda/bealljegoahti
Konstruksjonsformen kan enten anvendes i en flyttbar lávvuform eller i en torvgamme.
En loavddagoahti/bealljegoahti som lávvu kles med en teltduk om sommeren eller en rátnu (ulldekke) om vintereren. En bealljegoahti med torv er en vanlig permanent samisk boligtype. Den er tradisjonelt tekket med torv og never over konstruksjonen av bealljit og bjørketroer. Alle byggematerialer blir tatt ut lokalt, Det er en fleksibel boligform som kan bygges hvor som helst, bare du har kunnskapen og egnet bjørkeskog. Goahti/gammer kunne blant annet bli brukt som bolig, fjøsgammer, røykegammer, naust eller brønnhus.