Gjennomførte kurs høsten 2024

Skrevet 10.01.2025
Kategori
  • Nyheter

Høsten 2024 ble det arrangert to kurs ved Sør-Troms museum. Vindusrestaurerings kurs og kurs i never og torv tekking

Kurs i never og torvtekking september 2024

På Salangen bygdetun står det en automatisk fredet løe som har vært restaurert inne på museets laftehall på Elvenes siden 2022. Løa hadde ett sekundært tak med vortepapp og torvtekking. Uten en autentisk modell å ta utgangspunkt i, ble det besluttet å legge et tak etter modeller kjent fra området.

Torv, never, stillasematerial etc. var skaffet til veie og fraktet til bygdetunet. Torvholdstokkene ble tilvirket i furu på vårt verksted på Elvenes og torvholdkrokene ble smidd etter modell funnet på andre bygg i området av museumshåndverker Dag Einar Stenseth.

Selve kurset startet med en kort gjennomgang av opplegget, samt om tradisjonen med stikking av taktorv og tekking av tak med never og torv.

Det praktiske arbeidet ble påbegynt med montering av torvholdkroker og torvholdstokker, før vi deretter begynte å sortere neveren. Kursdeltakerne ble veiledet i arbeidet med sortering av never i ulike kvaliteter og størrelser, for bruk på de ulike delene av taket.

Kursdeltagerne ble så delt i to grupper som arbeidet med tekkingen på hver sin side av mønet under veiledning av kurslederne. Etter hvert som vi kom inn på taket ble det laget og tatt i bruk platter for å skåne never og torv.  (Platter- stilas/gulv for å skåne torven du trør på)

Det var 4 kursdeltakere med på dette kurset, kurset gikk over to dager.

Målet med kurset var å formidle tradisjonell kunnskap med å bruke never og torv som et bestandig og bærekraftig tekkemateriale. Deltagerne skulle få innblikk i hele prosessen med taktekking med never og torv til et tett, bærekraftig og bestandig tak. Deltagerne hadde stort sett gode kunnskaper og ferdigheter innenfor handverks arbeid, og dermed gode muligheter til å ta del i læringsprosessene. Et kurs over to dager er ikke være tilstrekkelig for å bli en god taktekker, men kursdeltagerne vil etter vår mening, og med litt veiledning, være i stand til å legge torvtak etter kurset.  

 

Kurs i vindusrestaurering desember 2024

Tidlig i desember arrangerte vi kurs i vindusresaurering inne i verkstedhallen på Elvenes i Øvre Salangen.

I starten av kurset samlet vi deltagerne og hadde en felles gjennomgang av hele prosessen med vindusrestaurering, ulike glasstyper, kitt, maling, øvrige produkter, samt verktøy

Etter dette startet det praktiske arbeidet med vinduer som vi hadde klargjort på forhand.

Her veiledet vi kursdeltagerne gjennom hele prosessen med å restaurere vindu, fra skraping, fjerning av kitt, uttak av glass, skifte av treplugger, og skjæring av glass til kitting og maling av vindu. Ett av vinduene hadde råteskader, og på kurset erstattet vi deler av dette vinduet.

 

Eirik Steinjord deltok på begge kursene og oppsummerer kursene slik:

Jeg meldte meg på kursene for å lære meg mer om gamle byggemetoder og materialbruk.

På kursene ble jeg veldig godt mottatt og fikk praktisk erfaring med både nevertekking og vindusrestaurering.

Det var veldig gode veiledere på begge kursene jeg gjennomførte og man fikk mange gode tips om metoder og hvor man kunne få tak i riktige verktøy og materialer.

I tillegg ble jeg også kjent med andre kursdeltakere som hadde en brennende interesse for tradisjonsbaserte byggemetoder.

Dersom man har interesse for gamle bygg og historie anbefales det og ta slike kurs, uansett om man er håndverker som skal gjennomføre dette selv eller eier ett bygg som ønskes å settes i stand.

Da jeg dro hjem fra kursene satte jeg igjen med en veldig god følelse og gledet meg til å ta fatt på mine prosjekter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.